hürriyet

4 Mart 2012 Pazar

ÇOCUĞUNUZA SAĞLIKLI TUVALET EĞİTİMİ NASIL VERİLİR ???

ÇOCUĞUNUZA SAĞLIKLI TUVALET EĞİTİMİ NASIL VERİLİR ???

Tuvalet eğitimi nasıl verilir

Tuvalet eğitimine başladığımızda nasıl bir yol izlememiz gerektiği konusunu iyi bilmeliyiz. Çocuğunuzun çiş eğitimine hazır olduğunu anladığınızda alt bağlanma saatini belli saate göre ayarlayın. Mesela yatmadan, önce oyun sonrası veya yemek öncesi, tuvalet temizliğinin sağlanması, bezinin bağlanma saatlerine öncelikle alıştırılabilir. Sonra çocuğun hazır olduğunu gördüğünüzde bezini çıkarmaya başlayın. Çocuğun altını gereksiz yere bağlamayın. Özellikle de geceleri. Gece çiş eğitimi kazanamayan çocuk sayısı fazla. Altını bağladığınızda çocuk “altıma yapabilirim” gibi algılayabilir. Bu durum da beceriyi kazanma sürecini uzatabilir. Çocuğun önce belli aralıklarla altını bağlayın. Sonra bağlamayın. Kararlı olun ama baskıcı olmayın. Çocuk başarılı olmaya başladığında küçük ödüller verin. Ceza vermeyin. Genelde doğru tavır sergilediğinizde sağlıklı bir çocukta doğru zamanda çocuğun bunu kazanması zor olmaz. Ama erken yapılan çiş eğitimi ya da gevşek tuvalet eğitimi verilmesi, aşırı baskıcı olunması, aşırı temiz-titiz olunması çocuğun tuvalet eğitimini geciktirir ve sağlıklı olmaz.

Tuvalet eğitimi kaç yaşında başlar

Uzmanlara göre tuvalet eğitimine her ne kadar çocuğun hazır olduğu dönemde başlanması gerekiyorsa da eğitimin 2, 2,5 yaş dönemlerine denk getirilmesi, her açıdan yarar sağlar. Zira bu yaş tuvalet kontrol etme becerilerinin, onların motor gelişiminin sağlandığı yaş dönemidir. Ama yine de çocuktan çocuğa değişebilir. Kimi çocuklar daha erken, bazılarında ise daha gecikme olabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu çocuklara 1,1.5 yaş ya da daha erken çiş eğitimi vermemek veya aşırı gevşek tutum sergilememektir. Çocukta artık tuvalet eğitimine hazır olduğu bulgularına rastlandığında eğitim verilmeye başlanmalıdır. İki yaş altında ya da çok üstünde eğitime başlamak yanlıştır. Çünkü ileride psikiyatrik sorunların çıkmasına sebep olabilir. Peki tuvalet eğitimi konusunda ne zaman endişelenmeliyiz. Bütün girişimlerinize, uğraşınıza rağmen çocuk 4 yaşında hala tuvalet alışkanlığı kazanamadıysa harekete geçin. Zira tuvalet eğitiminde 4 yaş üst sınırdır. Kafa kontrolü için 4 yaş üst sınır kabul edilir. Bu yaşa kadar kazanmadıysa uzmana başvurun. Alt ıslatma için de 5 yaş sınırdır. Gece ya da gündüz alt ıslatma sorunu çözülmediyse uzmana başvurabilirsiniz. Çocuklar çiş eğitimine hazır olduklarını göstermek için bulgular verirler. Sabah uyandıklarında bezlerinin daha az ıslak oluşu, gün içinde ıslak kaldıkları saatlerin azalması, bezden rahatsız olduklarını göstermeleri gibi bulgular çocuğun çiş ve kaka eğitimine hazır olduğunu gösterir. Çocuk bunu gösterse bile yine de çok erken yaşlarda aşırı titiz baskıcı bir tutum sergileyerek çocuğa tuvalet eğitimi vermek ileriki dönemlerde sıkça rastlanan tuvalet sorunu ya da psikiyatrik sorunlara neden olabilir.




Tuvalet (ciş) eğitiminin süresi

Peki çocuğun tuvalet eğitimi, yani çiş eğitimi ne kadar sürer? Tuvalet eğitiminin süresi çocuktan çocuğa değişir. Kimi çocuklar çok az sürede bunu başarırken, kimileri biraz daha zorlayıcı olabilir. Çiş ve kaka eğitimi başlanmasına rağmen üst sınır 5 yaşın üstüne, kata eğitiminde 4 yaşın üzerine çıkmaması önemli. Buna rağmen ÇİŞ EĞİTİMİ  kazanamadıysa psikolojik sorunu olduğu düşünmeli. Ya da çocuk bu eğitimi kazanmasına rağmen sonradan kaybedebilir. Bunun altında da psikiyatrik hastalık, psikolojik sorun yatabilir. Buna dikkat edilmelidir. Çocuğa tuvalet eğitimine başlandıktan sonra çocuk başarılı olamadığı için eğitim kesilip sonra yeniden başlamak da eğitimi zorlaştırır. Baştan itibaren hazır olduğunda eğitime başlanmalı, hazır olduktan sonra bunu en doğru şekilde yapmak, başarısızlığın önüne geçeR...


Tuvalet eğitimi başarısız olduysa

Tuvalet eğitiminde ne gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz? Çiş eğitimi 2-2.5 yaş döneminde başlar. Bu yaş çocuğun bireysel olarak daha çok hareket kazandığı, konuşma becerilerinin geliştiği, özgür olduğunu hissettiği dönemdir. Baskılardan çok rahatsız olur. 2 yaş sendromu yaşar ve çok inatçıdır. Anne babayla didişirler. Tuvalet eğitimi, böyle bir döneme denk geldiği için çocukla anne arasında çatışma, kendini ifade etme savaşına dönüşebilir. Bu dönemdeki çiş eğitimde sorunla karşılaşmamak için sanki çocuğun kontrolünde olan, onun başaracağı, onun becerisi olan bir şeymiş gibi davranmalı ve bunu çocuğa hissettirmeliyiz. Çocuğa baskı yapmak, direnç göstermesine, altına yapmasına ya da evin bir köşesine yapmasına neden olabilir. ÇİŞ EĞİTİMİNİ  tamamlayan bir çocuk, kardeşi olduysa yeniden altına kaçırmaya başlayabilir. Bu nedenle kardeşini kıskanmasına neden olabilecek etkenleri ortadan. kaldırın. Bazı psikolojik faktörler; örneğin bakıcı değişmesi, annenin çalışmaya başlaması ya da okula başlanması gibi nedenler kazanılmış tuvalet alışkanlığının ortadan kaldırılmasına neden olabilir. Bu geçici sorundur. Doğru bir eğitim verilmesine rağmen kazanılmayan tuvalet eğitiminin altında fiziksel bazı bozukluklar, organik bir bozukluk olup olmadığı da doktor tarafından değerlendirilir. Eğitimin başarısız olması, genetik sorunlara da bağlı olabilir. Ailede gecikme olmuşsa bu tip çocuklarda eğitim gecikmesi yaşanabilir. Her şeye rağmen tuvalet eğitimi kazandırılamıyorsa uzmandan yardım alınmalıdır.

 


2 yorum:

  1. Merhabalar benim kizim 2,5 yasinda fakat tuvalet egitimi veremiyorum cocuk tuvalet yada lazimligi duyunca ve gorunce aglamaya basliyo kandirarak oyun oynuyarak oturtuyorum fakat yapmiyo agliyo kaldirdigim zamanda esyalarina yapiyo onu korkutmadan piskolojisini bozmadan nasil basarabilirim simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Bu konuda yazılmış şu blog yazısını da okumanızı tavsiye ederim;

    http://www.normalisgood.net/tuvalet-egitimi-hakkinda-10-gercek-oneri

    YanıtlaSil