hürriyet

4 Mart 2012 Pazar

çocuğuğumda zeka geriliği olablir bunu nasıl anlarımm ????

çocuğuğumda zeka geriliği olablir bunu nasıl anlarımm ????

zeka geliştiren oyunlar !!!


Çocuklarda zeka geriliği

Bebek sahibi olan anne ve babaların en fazla merak ettikleri konulardan biridir çocuğun zeka seviyesinin normal olup olmadığı. Zihinsel engelli bir çocuğa sahip olmayı kimse istemez elbette. Bunun düşüncesi bile insanı kahreder. Fakat zihinsel engelli çocuk sayısı da azınsanmayacak kadar fazla ve bu konuda tüm anne ve babaların dikkatli olması şart. Çocuğunun zekasından şüphelenen anne ve babalar zaten biraz daha dikkatli… Çocuğun her hareketini, tavrını, yaptıklarını ve yapamadıklarını tahlil etmeye, yaşananların normal olup olmadığını anlamaya çalışıyorlar. Bir çocuğun zekasında sorun olup olmadığını anlamak aslında çok da zor değil. Zihinsel engelli bir çocuğun gelişimi, normal bir çocuğa göre elbette farklı.
Zihinsel yetersizliği olan çocukların bazı özellikleri vardır. Bu özelliklerden bedensel ve motor özelliklerine bakıldığında; zeka geriliği olan çocuğun beden gelişimlerinin ya bütünüyle durduğunu ya da geri kaldığını görürüz. Özürlü zeka nedeniyle bazı özellikler de gösterebilirler. Örneğin baş yapıları diğer çocuklardan farklı olabilir. Diş yapılarında anomalilik ve diş çürüğü olabilir. Vücut ağırlıkları yaşıtlarına göre daha fazladır ama kasları gevşektir ve sık sık hastalanırlar. Bu yüzden de çok güçlü değillerdir. Zihinsel engelli çocukların yaşıtlarına göre daha çok ve kalıcı sağlık problemleri olur. Görmede, işitmede sorunları olabilir. Basit ve zor hareketleri uyum içerisinde yapmakta sıkıntı yaşarlar.


Zihinsel yetersizliği olan çocuk nasıl anlaşılır

Zeka geriliği olan çocukların zihinsel gelişim özelliklerine bakıldığında; akademik kavramları öğrenmede çok ciddi güçlük çektikleri görülür. Dikkatlerini toplayamazlar ve ilgilerini bir konu üzerinde tutmayı sürdüremezler. Özellikle soyut kavramlar onlar için güç ve zor kavramlardır. Zaman mefrumunu da hem geç ve hem de güç öğrenirler. Konuşma problemleri yaşarlar. Sözcükleri yerinde kullanamaz, doğru telaffuz edemez ve cümle kurmakta sıkıntı yaşarlar. Kurdukları cümleler de kısa ve son derece basit olur. Sadece konuşmakta değil, kendisine söylenen şeyi anlamakta da sorun yaşarlar. Ona bir şey anlatmak istediğinizde seçeceğiniz kelimeleri tane tan, net, kısa ve basit cümlelerle kurmalısınız.
Öğrendikleri şeyi gösterme konusunda başarısızdırlar. Yeni bir ortama girdiklerinde huzursuz olurlar, gerilirler, kaçmaya çalışırlar. Küçük bir engelle karşılaştıklarında hemen pes etmeye meyillidirler. Çabuk yorulurlar ve mücadele etmezler. Bir görev verildiğinde henüz başında bir yanlış yapmaları halinde hemen kırılıp işe son verirler. Öğrendikleri şeyleri çabucak unuturlar ve tepkileri de algıları da son derece sıradandır. Duygularını, fikirlerini ifade etmek konusunda yakınlarından yardım isterler. zihinsel yetersizliği olan çocukların sosyal gelişimlerine bakıldığında da genellikle yaşıtlarıyla değil daha küçük çocuklarla arkadaşlık ettiklerini görürüz. Yeni dostluklar kurma konusunda iyi değildirler ve bir grup içindeyse genellikle başka çocuklar tarafından yönlendirilirler. Toplumun kurallarına ya da oyun oynuyorsa buradaki kurallara ayak uyduramazlar. Sosyal faaliyetlere ilgi duymazlar. Zihinsel engelli çocukların kişilik özellikleri de onların bu özel durumunu net olarak ortaya kokuyor. Kendilerine güvenmeyen bu çocuklar, bu yüzden tek başlarına hareket edemezler. Cesur değildirler ve hedeflerine ulaşmak için çok da çaba harcamazlar. Dostluk, arkadaşlık kurma konusunda sıkıntı yaşarlar. Genellikle bunu hem geç ve hem de güçlükle başarırlar ama uzun sürdüremezler. Kendilerine sorumluluk verilmesinden hoşlanmazlar. Kendi kararlarıyla bir işe başlayamazlar.

Beyin geliştiren bebek oyunları

Bebekleriniz hem bebekliklerini yaşayarak eğlensin, hem de eğlenirken beyinleri gelişsin istiyorsanız, bu yazıyı mutlaka okuyun. Unutmayın çocuklarımızın beyin gelişimleri yüzde 70 oranında, doğumdan sonraki ilk sene içinde tamamlanıyor. Yani doğumdan sonraki ilk yıllarda yapacağımız her aktivite bebeğimizin zeka gelişimi, beyin gelişimi için inanılmaz bir katkı sağlayacak. Bu aktiviteleri yapmanın en iyi yöntemi de onların en sevdiği şeyi yapmak; yani oyun oynamak. Bebeğinizin duyularını uyaran oyunlar oynamanız halinde, beyin gelişimine büyük katkı sağlayacağınızı unutmayın. Peki, hangi yaş grubu bebekleri için, hangi oyunlar oynamak gerekiyor:
0-1 Aylık bebekler için beyin geliştirici oyunlar: Koltuğa oturun, bebeğinizi yüz yüze geleceğiniz şekilde kucağınıza alın. Bu sırada pozisyonu dike yakın olsun. Ayak ve bacaklarını, kollarını rahat bir şekilde hareket ettirebilsin. Sonra yüzünüzü, bebeğinizin yüzüne yaklaştırarak, gülücükler atın. Ardından bir kağıda kurşun veya tükenmez kalem ile sıradan insan resimleri çizip, bunları bebeğe gösterin. Resimleri yavaş bir şekilde bir yandan, öteki yana alın ve bir dakika süresince, bunu bebeğe bu şekilde gösterin.
1-2 Aylık bebekler için beyin geliştirici oyunlar: Öncelikle bebeklere özel bilek çıngırakları bulun. Bebeği sırtının üstüne yatırıp, onun bileğine çıngırakları takın. Bebeğe bakıp, “sen harika bir bebeksin” tarzındaki herhangi bir cümleyi, kafanızdan uyduracağınız güzel bir melodi ile yeniden yeniden söylemeye başlayın. Bu cümle içindeki herhangi bir özel kelimeye (mesela harika kelimesine) sıra geldiği an, önemine işaret etmek maksadıyla, bebeğin elini hareket ettirip, çıngırağı sallamaya başlayın. Aynı oyunu ayakları için de oynamanız mümkün.
2-3 Aylık bebekler için beyin geliştirici oyunlar: Bu aylar arasındaki bebekler ile oynayacağınız oyun için öncelikle sert plastikten imal edilmiş oyuncak halkalar bulmalısınız. Ellerinize birer tane halkayı alıp, bebeğe kolları ile uzanabilecekleri uzaklıkta bu halkaları gösterin. Bebeğiniz halkayı tutana kadar, halkaları ona yaklaştırmaya çalışın. Bebek halkayı tuttuğunda, halkayı diğer tarafından bebeğe doğru iterek, yavrunuza, “hadi çek” diyerek, çekmesini sağlayın. Ardından halkayı yavaşça kendinize doru çekerek, bebeğe “hadi it” diyerek itmesini sağlayın. Bebeğin avuçlarını açmasına yardımcı olun ve “halkayı bırak” diyin. Bebeğin halkaları tekrar tutması için teşvik edin.
4-5 Aylık bebekler için beyin geliştirici oyunlar: Yine bir kağıt bulun. Bebeği oturtarak, karşısına da siz oturun. Kağıtla yüzünüzü kapayın. Bebeğe, “beni görmek istiyorsan, hadi konuş” diyin. Bebek bir ses çıkarırsa hemen kağıdı çekerek yüzünüzü gösterin ve onu öpün. İki dakika süresince oyunu tekrar tekrar sürdürün.
5-6 Aylık bebekler için beyin geliştirici oyunlar: Artık nesnelerin şekli, boyutu ve ne işe yaradıklarını bebeğe öğretmeye başlamanın zamanı geldi. Gün içerisinde bebeğinize üç adet çay kaşığı ile bir adet yemek kaşığı, bir adet saklama kabı ile biri bu kabın kendi kapağı olmak üzere değişik boyutlarda üç adet kapak, üç adet diş macunu kutusu ve bir adet parfüm kutusu. Veya benzer şeyler. Bu nesnelerden birini, mesela çay kaşığını bebeğin önüne koyarak, “bu bir kaşık” deyin. Bebek bunu tutmaya çalışacaktır. Sonra bebeğe 2. çay kaşığını gösterin. Bebek şaşırmış olabilir. İki kaşığı karşılaştırıp karşılaştırmadığına bakın. 2. çay kaşığına ulaşmak isterken, ilkini elinden düşürebilir veya ikisini birden tutabilir. Ardından 3. çay kaşığını gösterin ve onu deyin ki, “bunların hepsi aynı. 1, 2, 3 kaşık…” Bebeğin kaşıklarla oynamasına müsaade edin. Çay kaşıklarından sıkıldıysa ortaya bu kez yemek kaşıklarını çıkarın ve deyin ki, “Bu da farklı bir kaşık…” Aynı şeyi diğer günler, diğer nesneler ile oynayarak yapın.
6-9 Ay arası bebekler için beyin geliştirici oyunlar: Gün içerisinde neler yaptınız. Bunları oyun haline getirin. Nasıl mı, aklınızdan bir melodi uydurun ve bu melodi eşliğinde gün içerisinde neler yaptığınızı bebeğinize şarkı olarak söyleyin. “Bugün uyandım, üzerimi giyindim, kahvaltımı ettim, dışarıya çıktım, bir çok yer gezdim” gibi cümleler kurarak, bunları şarkı olarak bebeğinize söyleyin. Müzikal türü konuşmaların onun beyin gelişimini desteklediğini unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder